מה זה בכלל קיבוץ בימינו?
מכירים את השאלות האלה - אתם עוד קיימים? לא הפכתם לישובים קהילתיים? לא מכרתם את כל הנכסים שלכם? מה עושה אתכם בכלל קיבוץ? האמת היא, שאלו שאלות טובות מאוד.
מערכת 'מגדל המים' | פורסם 02/11/2020
חדר האוכל בקיבוץ חוקוק | ארכיון קיבוץ חוקוק, אתר פיקיויקי
יש כיום 266 קיבוצים בהם גרים כ-175,000 תושבים, פחות משני אחוז מאוכלוסיית מדינת ישראל. קיבוצים אלה מפוזרים בכל שטחי המדינה כאשר רובם (70%) ממוקמים בפריפריה. אבל רגע לפני שנגיע להיום, נתחיל בהתחלה.
הקיבוץ הוא אחת ההמצאות המיוחדות ביותר של התנועה הציונית. החודש חגגנו יומולדת 110 לדגניה א', הקיבוץ הראשון. (למרות שנקרא במקור 'קבוצה'). חבורה של חלוצים צעירים, שהתיישבו על שפת הכנרת, החליטו לנהל אורח חיים אחר. הם המציאו את צורת ההתיישבות שבלעדיה לא ניתן לדמיין את מדינת ישראל – התיישבות שיתופית, שכל חבריה הם בעלי הקרקע, הם עובדי הקרקע, וניהול החיים מתבצע בדמוקרטיה ישירה.
לנשים היה זכות בחירה שווה לגברים כבר מהרגע הראשון – עשרות שנים לפני שנשים קיבלו זכויות כאלה בעולם המערבי. כבר בתחילת הדרך השתתפו הנשים בעבודות החקלאיות ובהגנה – מה שהיה מהפכני באותה העת ואולי גם כיום.
"כבר מראשית צמיחתם התאגדו הקיבוצים בתנועות ארציות." אמר ל'מגדל המים' ד"ר שלמה גץ, מהמכון לחקר הקיבוץ והרעיון השיתופי באוניברסיטת חיפה. "לקראת סוף שנות העשרים של המאה ה-20 הוקמו שלוש תנועת קיבוציות שנבדלו בתפיסתם את הקיבוץ ובזהות המייסדים. בשנות השלושים נוסדו קיבוצים דתיים שפעלו בתנועה נפרדת. לכל תנועה היו גם תנועות נער שבוגריהן הצטרפו לקיבוצי התנועה. לכל תנועה הייתה גם זהות מפלגתית, הוצאת ספרים, מרכז תרבות, מכון מחקר, ואמצעי תקשורת שונים כגון עיתונים וירחונים."
אומרים שהיה פה שמח
"כידוע בהתחלה התעסוקה העיקרית של הקיבוצים הייתה בחקלאות ובשנת 1948 מנתה אוכלוסיית הקיבוצים כ-47,000 קיבוצניקים וקיבוצניקיות ושהיוו כ-7% מכלל התושבים היהודיים. מספר המתגוררים בקיבוצים גדל בהתמדה, למעט תקופה משברית אחת, בשנות התשעים אולם חלק מצמיחה זו הוא בשל הקמת הרחבות קהילתיות שתושביו אינם חברי קיבוץ." מספר לנו ד"ר גץ.
היחס בין קיבוצים שיתופיים למתחדשים
(בעלי רשת ביטחון סוציאלית)
דמוגרפיה של הקיבוץ
נכון לשנת 2018 הרכב האוכלוסיה הקיבוצית מתחלק בין חברים, תושבי הרחבות, חברים במעמד מיוחד וכמובן ילדים.
הרכב האוכלוסיה הקיבוצית
הנתונים מתוך "שנתון התנועה הקיבוצית מס' 16"
מה התחושות של הקיבוצניקים כלפי קיבוצם?
סקר רב-שנתי של 'המכון לחקר הקיבוץ והרעיון השיתופי אוניברסיטת חיפה' מראה ש-68% מהקיבוצניקים מרוצים בכלליות ממצב הקיבוץ בו הם חיים. לדוגמא, בסקר האחרון שנערך טענו 78% מהמשיבים כי הם מרוצים מהיחס של הקיבוץ שלהם לוותיקים. במקום השני בשביעות הרצון מציינים הנשאלים את מערכות החינוך הקיבוציות ולאחר מכן את פעילויות התרבות ושעות הפנאי. לעומת זאת, רק 25% סבורים שנושאי התפקידים בקיבוץ ממלאים את תפקידם כראוי.
אחד הנושאים החשובים שמגדירים את זהות הקיבוץ לצאת השיוויון או הערבות ההדדית הוא נושא הניהול המשותף או בשפה פשוטה האם יש לחברים יכולת להשפיע על התנהלות הקיבוץ שלהם. הקיבוץ הוקם מתוך תפיסה שמבקשת לתת לאנשים כח לעצב את חייהם באופן שוטף ולהיות פעילים בניגוד לחברת ההמון בעיר. לכן מצב הדמוקרטיה הפנימית משקף באופן מעניין את השינויים שעוברים הקיבוצים. בנוגע לשיתוף החברים בקבלת החלטות, רק 43% מהמשיבים סבורים שמצב קיבוצם טוב והחברים משפיעים על אורחות החיים. נתון מעניין מראה שככל שמצבו הכלכלי של הקיבוץ פחות טוב כך מרגישים החברים שהם פחות מעורבים/משותפים בקבלת ההחלטות.
לגבי השיוויון הערך עליו קמו הקיבוצים רק כשליש (35%) מהמשיבים סבורים שמצב קיבוצם טוב מבחינת השיוויון בין החברים וכשליש (30%) סבורים שמצבו לא טוב.
ומה חושבים הקיבוצניקים על תנועה הקיבוצית
בנוגע לתנועה הקיבוצית 38% מהמשיבים סבורים שהתנועה תפקדה טוב במהלך השנה האחרונה, 43% סבורים שהיא תפקדה באופן בינוני ועוד 19% טענו שהתפקוד היה לא טוב. כשלושה רבעים סבורים שהתנועה צריכה לעסוק במעורבות בחברה הישראלית ומעל לשני שלישים סבורים שעל התנועה לעסוק בתנועות הנוער בישראל ובהובלת ההנהגה החקלאית במדינה.
לסקר המלא - סקר דכת קהל בקיבוצים 2020, מיכל פלגי ואליאט אורחן
פריסה גאוגרפית של אוכלוסית הקיבוצים